“En sak i taget, mamma.”

Min bästa lärare, zenmaster och bullshit-detektor är min dotter, 6 år. Försöker jag tidseffektivisera våra morgnar genom att till exempel borsta håret på henne samtidigt som hon äter frukost protesterar hon med repliken ovan: “en sak i taget”. Försöker man sig på en argumentation som inte kanske egentligen har något med sanningen att göra för att få igenom något – ja, ni vet – maktspråk, sätter hon sig direkt på tvären. Exploderar jag av ilska av anledningar som kanske inte egentligen har med vad hon har gjort att göra utan handlar om mig och min stress, ja då får jag direkt tillbaka ett: “du behöver inte bli så arg mamma!”

Ofta så blir effekten av hennes reaktioner lite som när man sticker en nål i en ballong och luften sakta pyser ut. Jag får en påminnelse om att vara närvarande där och då, och att ja, en sak i taget betyder inte nödvändigtvis att saker tar längre tid, men det blir definitivt en lugnare frukoststund eller vad det nu kan vara. Jag får möjlighet att fundera över varför jag använder mig av ett lite manipulerande maktspråk i vissa situationer och jag får erkänna för mig själv att det inte är hon som är orsaken till min ilska.

Ibland drar min ilska och irritation iväg med mig innan jag hinner (eller kanske vill) stoppa den. Ibland vill jag bara leva ut mina omogna vredesutbrott. Men innerst inne, även när jag är mitt uppe i något känslosvall av något slag så vet  jag – jag har ett val. Jag kan stoppa mig själv. Jag kan låta bli att dras med. Och varsomhelst närsomhelst i det här känslosvallet kan jag låta mig själv landa, se mig omkring, titta på min dotter (eller någon annan familjemedlem) och förstå att det handlar om mig. Om mitt val. Det är inte hon som gör mig arg – det är jag som väljer att reagera med ilska. Och det är både befriande och frustrerande. Befriande därför att det ger mig kraft att förstå att det är jag som bestämmer hur jag ska reagera. Frustrerande därför att “då är det ju bara mitt ansvar”

Julia, min älskade dotter, och dina bröder före dig, har lärt mig mer än någon lärare om vad det innebär att vara människa. Vad det innebär att gång på gång “misslyckas” och att gång på gång få nya chanser att välja annorlunda, att göra annorlunda, att förstå att det går.

Med Julias sinnesnärvaro, vår egen zen-master, behöver det inte barka iväg. Med ett “en sak i taget”, eller “varför blir du så arg?” får man en chans att i stunden reflektera och landa. Låta luften pysa ut lite och börja om.

Framåt & Uppåt bloggen

Läs, reflektera, kommentera, interagera!

Omdömen

”Redan efter några lektioner med Marja kunde jag se resultat i min ridning. Hästen lyssnade mer, fick bättre framåtbjudning och utförde mer villigt de rörelser jag bad honom om.”

Maria

”Efter senaste lektionen har jag mått så bra! Du hjälpte mig att vinna mot min migrän!”

Judit

”För mig med trauma i bagaget så bidrar AT:n till att jag tryggare kan orientera mig i min miljö. Både den inre (kroppsliga och själsliga) och den yttre (omvärlden)”

Mariette

Jag erbjuder individuella lektioner för privatpersoner samt kurser och workshops för företag och privata organisationer.

Marja Bennett hjälper sin elev under en individuell lektion i Alexanderteknik