Under en period har jag roat mig med att ta reda på hur man egentligen gör när man står på händer. Inspirerad av min dotter som är i åldern då alla pauser utnyttjas till att stå på händer, gå ned i brygga eller hjula, började jag undersöka vad det är som behövs, och i sann Alexander-anda, vad det är som inte behövs.

Eftersom jag själv gick både på klassisk balett och redskapsgymnastik som barn, och egentligen inte har funderat så mycket på hur man gör i vuxen ålder, så har jag kvar “redskapsgymnastik-tänket” i kroppen även i vuxen ålder. Med det menar jag att mycket av målet med gymnastik är att det ska se snyggt ut. Så när man står på händer så ska det vara rakt och elegant och se kontrollerat ut. För att uppnå detta så märker jag, nu när jag börjar utforska det, att det för mig inneburit att “hålla i mig”, att ha raka armar och låsa armbågslederna och att sträcka ut benen i en snygg form.

Eftersom jag nu omskolat mig själv helt och hållet i hur jag relaterar till mig själv och min kropp så började jag fundera på hur jag ska översätta detta till handstående och kom fram till följande:

  • Relation, inte position! Försök inte att kontrollera balansen genom att hålla en position. Det är mycket svårare att hålla balansen (av naturliga skäl) när man står på händerna än när man står på fötterna. Tillåt ryggraden att hitta relationen till underlaget även när du är upp och ned. Precis som när du står, håll inte i dig, utan låt stabiliteten och samtalet med tyngdkraften komma inifrån.
  • Lås inte armarna. Det är väldigt frestande att ha armarna i ett låst läge för stabilitet, men precis som i stående behöver det finnas möjlighet till svikt och rörelse i lederna – både i handleder, armbågsleder och axelleder. Den rörelsen hjälper till i samtalet med tyngdkraften och gör att du kan justera dig för att vara i balans.
  • Bry dig inte om att vara rak. Det kan komma senare. Det viktigaste är att hitta balansen och det kan innebära att ryggraden behöver utnyttjas i alla sina kurvor, att benen får vara med för att behålla jämvikten över händerna och att du kan flytta händerna för att hitta jämvikt. Även där alltså jätteviktigt med fria armar!
  • Lek! Utforska! Tillåt dig själv att undersöka hur det egentligen går till, om du tar bort alla bilder och förutfattade meningar om det. Känn kroppens samverkan med tyngdkraften och lek med den!
  • Sist men inte minst – lås inte nacken! Och kom ihåg att fortsätta andas. Även när du är upp- och ned ska ryggraden få vara lång och fjädrande, så vad huvudet gör på den översta nackkotan är mycket viktigt.

 

Idag när jag gjorde lite handstående i en paus märkte jag att jag kan finjustera balansen med händerna. De grova dragen hittar jag i benen och bäckenet, men de små justeringarna för att kunna stå längre kan jag göra i händerna och där är fingrarna väldigt aktiva också. Lite som jag tänker mig att tårna skulle kunna vara om vi människor gick omkring barfota!

Ha så kul!