Jag får ofta frågan – speciellt i början av en serie lektioner – “hur gör man när man sover?”

Många har svårt att hitta en bekväm sovposition och många vaknar med spända käkar och ihopdragna kroppar. Sovandet är för de flesta en omedveten aktivitet men man kan förbereda sig innan sömnen genom att i sängen medvetet låta sig bäras av sängen och släppa taget om spänningar och tankar från dagen och på så vis i alla fall inte ta med sig onödiga spänningar in i sömnen.

Men det här inlägget tänkte jag ägna åt att vakna.

Jag tror att frågan “hur ska jag göra när jag sover?” kommer just från en upplevelse att vara spänd som en bågsträng när man vaknar och inte skönt utvilad och avslappnad.

Men att vakna spänd och ihopdragen behöver inte betyda att det ät kört för resten av dagen.

Nu efter semestern har jag tänkt en del på detta eftersom det är dags att börja kliva upp i tid igen. Tendensen hos mig själv är, att när klockradion går igång, så reagerar jag på en gång med att antingen spänna kroppen för att kliva upp eller ignorera signalen och ligga kvar.

Båda reaktionerna skapar ett motstånd i mig och min kropp. I anspänningen för att kliva upp kör jag över en inte helt vaken Marja med musklerna, och i försöket att ignorera klockradion drar jag ihop mig ännu mer för att inte höra.

Så den här veckan har jag börjat med att låta mig själv sakta och i min egen takt bli medveten och påbörja processen med att vakna. Den processen börjar med att inte tvinga något till någonting. Jag lägger märke till om jag låter hela min kropp bäras av sängen. Jag låter huvudet vila på ett sätt så att nacken och käken kan vara fria. Jag låter armar och ben rätas ut och vila. Jag låter händerna öppnas i den mån de kan och vill. Jag kanske inte öppnar ögonen. Jag kanske öppnar ögonen inifrån och ut, när mitt medvetande är tillräckligt närvarande för att ögonen ska öppna sig själva. Jag lyssnar efter ljud i rummet och låter min medvetenhet om rummet bli större och expandera från drömtillståndet till det vakna – men utan att forcera något.

Den här proceduren låter som om den kan ta tid, men märkligt nog har det tidsmässigt inte inneburit någon skillnad. Däremot har kvaliteten på min morgon blivit avsevärt annorlunda. Inget fummel eller snubbel i försöken att få en trött kropp att lyssna. En närvaro och sammansatthet som jag inte brukar ha förrän efter kanske en timme har passerat.

Så istället för att fundera på hur du ska sova, ta en funderare på hur du ska vakna. Ha en skön närvarande start på dagen!