Många av oss tillbringar våra dagar sittande, mer eller mindre hela tiden. Till och från jobbet, framför datorn på jobbet, på möten, framför tv:n eller datorn efter jobbet. Det myckna sittandet skapar problem och en enorm marknad för ergonomiska stolar.

Hittills har många ergonomiska stolar skapats för att stötta ett aktivt sittande, med stöd för ländryggen och fotstöd, men på senare tid verkar det ha kommit in ett nytt tänk i branschen. I den här artikeln i The New York Times beskrivs en stol som ska stötta oss i vår egen favoritkollaps! Oavsett om vi gillar att sitta på ryggen eller ihoprullad som en boll med huvudet hängande ned mot smartphonen så ska den här stolen ge oss stöd. Tanken är att stolen ska vara så flexibel så att det inte ska vara några problem med cirkulationen HUR vi än sitter.

Det är förståeligt, med tanke på hur mycket av våra liv som sker sittande, att vi försöker bygga bort problemet. Det är ju så vi alltid har löst allting. Det finns dock ett problem med dessa stolar, och det är att de inte tar hänsyn till människans upprätta hållning, och det faktum att vår matsmältning, vår cirkulation, vår andning och allt det där som är viktigt för att vi ska kunna vara friska, är beroende av vår upprätta hållning!

Alexander ska vid något tillfälle ha sagt ungefär: ” Det är inte våra möbler som behöver utbildas, det är vi själva!” Så sitt kortare stunder och sitt mer aktivt. Se till att sittbenen vilar på stolen och fötterna på golvet framför dig. Om du behöver hjälp så kanske det är vettigare att lägga motsvarande $980 på Alexanderlektioner än på en ny stol!

Bilden, för er som inte har barn, är från filmen Wall-e där människorna blivit så passiviserade att de förlorat förmågan att gå, så de glider fram i flygande fåtöljer. Evolutionen baklänges 😉