”Alexanderteknik är yoga, yoga är Alexanderteknik”

”Hur ska jag göra när jag springer?”relaxation-1715385_640

”Hur ska jag göra när jag yogar?”

”Hur ska jag göra när jag styrketränar?”

 

I alla rörelser och i all förberedelse till rörelse behöver möjligheten att röra sig åt andra hållet, att gå tillbaka, att stanna upp finnas. Precis som när man sätter sig och ställer sig under en Alexanderlektion så är det inte att stå och sitta som är målet. När nacken är fri, ryggen lång och bred och lederna tillgängliga kan man röra sig mellan sittandet och ståendet på ett sätt som innebär att man när som helst kan stanna rörelsen utan att stelna till.

Om du tar med dig detta när du springer eller går innebär detta att du alltid har en möjlighet att byta riktning, stanna upp, vända dig om eller hoppa åt sidan om det skulle behövas utan att du gör illa dig själv eller sträcker en muskel.

När du yogar att du inte tänker på positionen du ska uppnå och därmed hoppar över flera steg av connection på vägen, så att du alltid har en möjlighet att stanna upp och vara bekväm och i balans där du är, och att det alltid finns en väg tillbaka utan att du tappar kontakt eller balans.

När du styrketränar, att du är uppmärksam på att du inte gör någonting på bekostnad av någonting annat. Att oavsett vilken muskelgrupp du för tillfälligt jobbar med, se till att du har kontakt med hela kroppen och med underlaget och inte t ex spänner käken och nacken och slutar andas för att du ska kunna bara klara av och ta dig igenom din träning.

Så Alexandertekniken är inget som är separat från något annat. Yoga kan vara Alexanderteknik och Alexanderteknik kan vara yoga. Om du tar med dig närvaron , medvetenheten och förmågan att stanna upp och se vad som behövs i varje situation behöver det, och ska det inte finnas någon motsättning mellan vad vi gör på lektionerna och vad du vill göra utanför lektionerna. Om du verkligen tar dig an styrketräningen med samma noggrannhet som du tar dig an det vi gör under lektionerna så kanske det kan resultera i att du inte gör lika mycket, att du förkastar vissa övningar för att de under närmare analys inte känns vettiga och att du kanske fokuserar på helt andra saker.

Om du tillåter dig själv att fatta beslut baserade på riktiga analyser om vad du behöver och vad som faktiskt är möjligt utan att förlora connection med dig själv, med underlaget, med allt runtomkring dig kommer din träning både vara mer njutbar och orsaka färre skador. För att få hjälp med detta, kontakta närmaste Alexandertekniklärare! 🙂

 

 

Leave a Reply