Fötter fötter fötter

Oavsett om ni tar lektioner av mig eller följer det jag skriver, här och på facebook, så vet ni att fotlederna är en av mina favoritkäpphästar.

Frihet i fotlederna är precis som frihet i nacken viktiga för hela kroppens balans, rörlighet och integration.

Häromsistens blev jag lite extra nyfiken på fötterna och fotlederna av en anledning som jag kommer att komma in på senare, så jag plockade fram ”Anatomy of the Moving Body” skriven av Theodore Dimon som är en av mina go to-böcker när det gäller anatomi.

När man tittar på hur foten kan röra sig nedanför benet är det lätt att tänka sig att det nästan är en slags kulled. Den kan både vicka upp och ned i något slags gångjärnsfunktion och den kan rotera. Prova själva!

Det jag inte har tänkt på är att det som vi kallar fotleden faktiskt bara är en gångjärnsled och att själva rotationen sker nedanför det ben ”talus” som har direktkontakt med strålben och vadben. Den sidledes rörelsen som tillsammans med ”vick-rörelsen” gör så att man kan rotera foten sker mellan talusbenet och resten av foten. Se bild

Prova själva att röra foten dels bara med fotleden och se även vad som händer och var det rör sig när du vickar foten från sida till sida och roterar foten.

Nu till anledningen varför jag kollade upp detta till att börja med.

Jag skulle köpa nya gympaskor till min 7-åring och gick då till den lokala sportkedjan där de har alla vanliga märken. Vi provade i stort sätt alla märken som fanns i hennes storlek men alla var ”för trånga” för henne. Vi provade nya storlekar och hon kunde definitivt vicka på tårna  och jag kände med ett finger vid sidan för att se hur det kändes – helt ok enligt mig.

På frågan var de var för trånga visade dottern på området precis där foten kan vicka från sida till sida, egentligen på ovansidan av fotvalvet. Till saken hör att sedan ett år tillbaka har hon bara haft vivo barefoot-skor och nu under vintern väldigt rymliga vinterkängor.

Det här fick mig att fundera. Foten består av 26 ben totalt som alla behöver röra sig i relation till varandra för att foten ska kunna anpassa sig till ojämna ytor och vi ska kunna hålla balansen. De flesta moderna skor kan man förvisso röra foten i den vickande rörelse som behövs när man bara går, men området precis nedanför fotleden och ovansidan av fotvalvet är ofta väldigt trångt, precis som dottern upplevde det – kanske på grund av någon slags felriktad välmening att man ska ”känna sig” stabil i skorna.

Effekten blir precis det motsatta. De ben som behöver kunna röra sig och anpassa sig efter underlaget och som skapar fjädrande valv i våra fötter trycks ihop och kan därför inte göra sitt jobb. Musklerna i fötterna ”behöver inte jobba” eftersom vi har det här falska stödet av våra skor.

Vi gick ifrån affären tomhänta och jag har nu beställt ett par nya vivo barefoot-skor till henne. Hon har fortfarande väldigt rörliga, alldeles underbara ”apfötter” och jag önskar verkligen att hon ska få ha det så länge det bara går!

Fot och fotled

Bilden hämtad ur ”Anatomy of the Moving Body” av Theodore Dimon Jr

Leave a Reply