Alexanderteknik och PMS

Kan Alexanderteknik hjälpa till med PMS-problemen? Ja, men bara om man samtidigt har tillgång till choklad (eller annan tröstmat) och kramar!

Eftersom jag egentligen bara kan tala utifrån egen erfarenhet om detta så blir det ett högst personligt inlägg, men jag tror att åtminstone några kan identifiera sig. Här kommer några steg som jag går igenom regelbundet – ja, en gång i månaden.

  • Name the beast! Det är först på senare tid som jag har lärt mig förstå vad det är jag drabbas av när allting plötsligt känns så hopplöst. Inget är kul, allt är orättvist och sorgligt och det är vansinnigt synd om mig. Då är det dags att ta ett steg tillbaka och fundera på när jag hade mens senast. Om det ligger passande i tiden så behöver man inte gräva djupare.
  • Nästa steg för mig, berätta för min närmaste omgivning, (helst INNAN de har hunnit fråga ”Ska du ha m…?, för då finns det risk att vilddjuret vaknar till på riktigt). Då behöver de inte bli oroliga när du plötsligt börjar storgråta för att köksfönstret är så smutsigt eller någon liknande trivialitet.
  • Låt dig själv vara i den sorgliga, desperata, deprimerande känslan. Försök inte fly, utan låt hela ditt kärleksfulla jag härbärgera och omsluta de negativa känslorna. Försök att vara närvarande i din kropp, låta nacken vara fri och släta ut bekymmersrynkorna i pannan. Ju mer du krymper, spänner och drar ihop dig själv, desto mer växer det olustiga paradoxalt nog.
  • Om din PMS är kombinerad med smärtor så är aktiv vila ett bra sätt att släppa krampen i ländryggen och magen. Beskrivs mer ingående i det tidigare inlägget ”Förkylningstider”
  • Och sist men inte minst: CHOKLAD eller annan tröstmat, så mycket som du behöver, och så många kramar som dina närmaste kan uppbringa!
  • Slutligen, ett tips till eventuella partners och andra nära och kära: Var snälla. Och kom ihåg, ”this too shall pass”

Leave a Reply