Bli din egen expert med Alexanderteknik

En förkylning påverkar inte bara kroppen naturligtvis. Under min intensiva förkylningsperiod senast, dök tankar som ”såhär kommer det vara jämt” och ”jag blir väl aldrig frisk” upp. Det är väldigt svårt att föreställa sig hur det är att må bra när man är mitt i en sjukdomsperiod. När man sedan är frisk igen känns det som den självklaraste saken i världen!

Detta fick mig också att fundera på hur många människor som går omkring och har ont – i huvudet, i nacken, med värkande axlar och så vidare. Det kanske också blir något man identifierar sig med: ”jag har dålig rygg”, ”jag har migrän”, ”mina axlar är jättespända”. När man är mitt uppe i det kan det vara svårt att föreställa sig att det inte behöver vara på det sättet. Att vi/vår kropp, faktiskt strävar efter balans – efter hälsa och välmående.

När det gäller förkylningar och andra inte så allvarliga virus, så klarar en normalfrisk människa av det galant med hjälp av vila. Vi kliver ur vägen för oss själva och överlämnar helandet till vår kropp.

När det gäller ryggvärk och andra muskelrelaterade symptom så gör vi ofta det motsatta – vi tar till alla möjliga olika externa medel för att få bukt med det. Vi styrketränar, vi tränar bålmuskulaturen, vi trär på oss selar som ska justera hållningen. Vi litar helt enkelt inte på att kroppen är intelligent nog att hitta en lösning på problemet i det här fallet,. Vi anlitar experter på dessa områden som vi tror och hoppas ska förstå vår kropp – oss själva – bättre än vad VI gör! Vi har ingen kunskap om HUR vi skulle kunna kliva ur vägen för oss själva och ge kroppen en chans.

I Alexandertekniken fann jag ett sätt att låta mig själv hitta balansen i min kropp. En balans som kommer att av att man kliver ur vägen för sig själv och slutar justera, fixa, dra in, dra upp, ”sträcka på sig” och hålla i. En balans som innebär att vara närvarande i sig själv och i rummet och inte ständigt bered och ”på tårna”. En balans som gör att man också ger människor omkring en utrymme och möjlighet att vänta in sig själva.

Med kropp och sinne i balans är det lättare att kliva ur vägen för sig själv och bli sin egen expert. Detta är för mig vad Alexandertekniken handlar om – att ge tillbaka initiativet till, och stärka allas inneboende förmåga att hjälpa sig själva.

Leave a Reply