Att stanna upp

”In the midst of a world-wide tragedy such as we are witnessing at the present time…, surely it behoves every individual to stop – and I mean this in its fullest sense – and reconsider every particle of supposed knowledge, particularly ”psychological” knowledge, derived from his general education, from his religious, political, moral, ethical, social, legal and economic training, and ask himself the plain, straightforward question, ‘Why do I believe these things?’ ‘By what process of reasoning did I arrive at these conclusions?’

Det här citatet kommer från F.M Alexanders bok ”Constructive Conscious Control of the Individual”. Den tragedi jag tror han åsyftar är andra världskriget, men det skulle lika gärna kunnat handla om vår värld, just precis idag.

Visst skulle man önska att alla världens ledare och makthavare bara kunde stanna upp och tänka efter. Men, som Alexander säger: ”it behoves every individual to stop…” – vad innebär det för mig? Vad innebär det för oss som individer?  Hur ofta ger vi oss själva tillåtelse att helt stanna upp? Inte i betydelsen ”varva ner” eller ”koppla av”, utan faktiskt bara stanna upp, precis där vi är, och istället för att ”koppla av”, ”koppla upp” vårt medvetande till nuet.

”Stop the world, I’m getting off”, kan kännas som den enklaste lösningen ibland. Men det kanske räcker att vi tar ett steg åt sidan, kliver av ekorrhjulet och tittar på våra möjligheter.

Du kan ställa frågor som:

Vilka beslut förde mig hit?

Vill jag vara här?

Om inte, vad kan jag göra för att ändra min situation?

Citatet kommer från ”What the world is waiting for” av Stone Roses

 

Leave a Reply