”Vem kan ha nytta av Alexanderteknik?” del 1

”Vem kan ha nytta av Alexanderteknik?” En av de lättaste och svåraste frågor att besvara. Lättaste eftersom ALLA kan ha nytta av Alexanderteknik. Om du har en kropp och vill kunna använda den på ett medvetet, energisnålt och fritt sätt i vilken aktivitet du än väljer har du nytta av Alexanderteknik. Om du vill slippa problem orsakade av omedvetna vanor som gång på gång gör att du hamnar i samma situation, om det nu är spänningshuvudvärk, heshet, ryggont, nackspärr eller något annat har du också nytta av Alexanderteknik. Alok Arayana formulerar det på ett bra sätt: ”The Alexander Technique is great for anyone with a mind, and for anyone with a body. Individuals with both will find even greater benefit”.

Det är även den svåraste frågan att besvara eftersom tendensen är att när jag får frågan: ”Vem är det bra för?” och jag glatt utbrister: ”Alla!”, så tenderar folk att bli misstänksamma och dra öronen åt sig. Och varför det? Här är min teori. Vi lever i ett samhälle av specialister. Om man har ont i armen går man till en specialist på armar (mycket förenklat). Om det är knät som krånglar så går man till en knäspecialist. Är det rösten det är fel på går man till en talpedagog. Om man har ryggproblem går man först till doktorn, men eftersom man aldrig får någon hjälp där så går man vidare. Om man då som Alexandertekniklärare påstår att alla dessa besvär kan jag hjälpa dig med så låter det lite osannolikt och för bra för att vara sant!

Om man sedan får möjligheten att visa hur AT:n kan hjälpa i alla dessa situationer får man ofta reaktionen: ”men det verkar så enkelt!” Hur kan det finnas en så synbart enkel lösning på ett problem som orsakat så stora besvär?

Om du accepterar att allt du gör, och hur du gör det påverkar resultatet så blir det lättare att förstå. Om ditt problem med armen beror på att du använder armen som en separat entitet och följaktligen får spänna nacken och skuldran väldigt mycket för att klara av uppgiften, om det nu är att använda en mus eller att spela tennis. Då bli armen överansträngd och muskler och leder börjar klaga. Om man istället ser på armens rörelse som sekundär och vars rörelsefrihet möjliggörs av en väl balanserad primär funktion, det vill säga koordinationen mellan huvud nacke och rygg så blir det (förhoppningsvis) lättare att förstå. Vi kan leva utan armar och ben, men armar och ben kan inte leva på egen hand.

Fortsätter detta stora ämne nästa söndag. Tills dess, ha en fin vecka!

Leave a Reply